Höghöjd och höjdsjuka

Det är högt,  långt,  och många dagars vandring vi ska ge oss på.
Jag är inte orolig för att det är långt och för att det kommer bli jobbigt att gå upp upp upp… de ordnar sig,  vi är vana att gå (och springa och skida) i fjällen i alla möjliga slags väder och vi är van att ha en ryggsäck på oss. Det här blir dock lite fler dagar men de ska vi fixa. Vi har ju fortfarande några månader på oss att träna och vi får se till att få mycket fjäll/terräng tid i sommar. Och så mentalträning på det så blir de bra.

Men höjden däremot,  höjdsjuka kan man inte träna sig för. Alla drabbas på ett eller annat vis och får mer eller mindre symptom,  och så är det bara.
Det vore så surt,  överjävligt tråkigt att drabbas så mycket att guiderna säger att man måste gå ner igen.

Hade vi haft obegränsat med pengar och tid så hade extra acklimatiserings resa veckan innan varit nåt att satsa på men det är inte aktuellt här.

Vi får hoppas på det bästa,  att våra kroppar fixar acklimatiseringen skitbra helt enkelt så vi får se soluppgången på Afrikas högsta berg i höst.

image

image

4 svar på “Höghöjd och höjdsjuka”

  1. Ett tips är att se till att man har bra järnvärden eftersom kroppen reagerar på hög höjd genom att producera fler röda blodkroppar (det är det som är ”träningseffekten) och då går det åt mycket järn.

    Själv är jag dock urdålig på att hantera hög höjd oavsett järnvärden…

    1. Tack snälla för tipset. Har även läst om just det och Vi pratade senast nu i helgen om att kolla upp våra järnvärden och vilken mat som är järnrik ?
      Hoppas hoppas att kroppen fixar det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *